KUHARSKA DELAVNICA- Pita s krompirjem
Ševala nam je pripravila pito s krompirjem-krompiruša.
RECEPT ZA PITO S KROMPIRJEM ( po receptu Ševale Hamzić) za okvirno 4-5 oseb.
SESTAVINE TESTO:
- ½ kg gladke moke
- 1 kavino žličko soli (po okusu lahko malo več)
- 3 dcl vode
SESTAVINE ZA NADEV:
- 1kg krompirja
- 1 čajna žlička soli
- ½ čajna žličke popra
- ½ čajna žličke vegete (po želji)
- kisla smetana (po želji)
POSTOPEK PRIPRAVE TESTA:
Testo lahko pripravimo en dan prej ali pa dve uri pred pečenjem in ga pustimo počivati v hladilniku.
Najprej pripravimo moko, sol in vlijemo vodo ter vse skupaj zamesimo v testo. Testo pustimo počivati v hladilniku najmanj dve uri.
Na mizo razgrnemo prt, postavimo nanj testo, ki smo ga vzeli iz hladilnika in razvaljamo z valjem na čim bolj tanko. Po testu damo malo olja in testo z rokami vlečemo narazen, da postane čisto tanko.
Surov krompir zrežemo na drobno, dodamo navedene sestavine (sol, poper, vegeta, po želji lahko tudi dodamo eno drobno narezano čebulo) in ga razporedimo po razvaljanem testu. Testo s krompirjem zavijemo v »rolo«, ga preložimo v pekač ter po vrhu namažemo z malo olja.
Pečemo v naprej ogreti pečici na 250o C , 45 minut.
Ko je pita skoraj pečena, damo v lonček 3 dcl vode in eno žlico vegete, to zavremo in s tekočino prelijemo pito. Pustimo še par minut (10 minut ) v pečici, da se speče do konca.
Po želji lahko po piti namažemo kislo smetano! Pa dober tek. 😊