LONČEK KUHAJ – krompir v paradižnikovi omaki + čokoladna…
– 700 g krompir
– 1 čebula
– 1-2 stroka česna
– 400 g paradižnikove mezge
– 35 – 40 g parmezana ali 1 paket naribanega sira
– sol poper
– oljčno olje
– bazilika
in tudi česen razrežemo na tanke lističe. Ponev primerno za pečico ali pekač naoljimo z 1 – 2 žlicami oljčnega olja. nanj polagamo kolobarja krompirja v obliki ,rozete. Občasno vtaknemo vmes kako rezino čebule in listič česna. Pečemo v segreti pečici pri 200 – 220 stopinjah 30 – 35 min. Nato prelijemo pretlačeni paradižnik (paradižnikovo mezgo), potresemo nariban sir in baziliko ter pečemo še 10 minut. Še toplo postrežemo, dodamo lahko samo solato ali pa kakršno koli drugo prilogo.
Lahko pa jo postrežemo kot samostojno jed.
– 4 jajca
– 150 g masla
– 1 žlica sladkorja
– 250 g smetane
– 500 g jedilne čokolade
LONČEK KUHAJ – zelenjavna rižota
– riž
– piščanja prsa
– 2 korenčka
– 1 čebula
– 1 strok česna
– 1 manjši brokoli
– 1 bučka
– koruza v konzervi
– grah v konzervi
– malo masla
– malo parmezana
– sol, poper, domača vegeta, rožmarin .
Medtem narežemo in nasekljamo vso ostalo zelenjavo.
NAMIZNA DEKORACIJA
nam je doma izdelala čudovite dekorativne lončke za popestritev miz.
LEPOTE ISTRE NA KOLESU
LIKOVNA DELAVNICA za otroke in starše – ježek
POHOD – Veli Vir
Danes bi mogli skupaj na pohod. Na žalost nam razmere tega ne dovoljujejo. Predlagamo vam pohod iz Sokoličev na Veli vir. Mi smo za naše izhodišče vzeli vas Sokoliči. Na začetku vasi (pri kalu oz.puču po domače) je urejeno parkirišče. Tam je pot lepo označena s tablami. POt je krožna in dolga vse skupaj 1,8 km. Primerna je tudi za majhne otroke. Pot do slapa je večinoma zelo enostavna. Zelo je lepa v jeseni, ko lahko občudujemo naravo v vseh barvah. Slap Veli vir je visok okoli 8 metrov. Poleti presahne. Najboljši čas za obisk je pozna jesen ali pomlad.
LONČEK KUHAJ – Fižolova mineštra in cimetovi piškoti
FIŽOLOVKA
SESTAVINE:
– 500 g fižola
– 4 veliki krompirji
– 1 velik korenček
– 1/2 čebule
– 2 stoka česna
– 3 klobase
– 250 g pašte
Fižol damo namočiti čez noč. Naslednji dan ga kuhamo okoli 2 uri. Narežemo zelenjavo. Popražimo čebulo, česen in dodamo še korenček in krompir. Dolijemo vodo in kuhamo toliko časa, da je zelenjava mehka. Po želji lahko spasiramo fižol, krompir in korenček. Začinimo mineštro (sol, poper, mleta rdeča paprika). Dodamo še pašto in na koščke narezano klobaso.
CIMETOVI PIŠKOTI
Sestavine:
– 500 g moke
– 180 g sladkorja
– 250 g masla
– 3 jajca
– 1 pecilni prašek
– 1 vanilni sladkor
– cimet
Moki dodamo sladkor, pecilni prašek, vanilni sladkor in cimet. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo razžvrkljana jajca, okrog pa maslo. Omesimo testo in ga položimo v hladilnik. Testo razvaljamo na 3-4 mm debelo. Z modelčki izrežemo razne oblike piškotov. Pečemo približno od 5-8 minut na 180 stopinj.
DELAVNICA ZA PRVI NOVEMBER – kamni za na grob
– prtičke z raznimi izbranimi motivi
– mekol lepilo
– kamenčki (gladki)
– akril (bela barva)
– čopič, škarjeNajprej kamenčke pobarvamo z akrilno barvo. Ko se sušijo, si izrežemo izbrane motive iz prtičkov.Pazimo, da odstranimo dve plasti iz prtičkov. Mekol lepilo razredčimo z vodo. S pomočjo čopiča nanesemo tanko plast lepila na kamenček. Pazljivo položimo motiv na kamenček in še enkrat premažemo z lepilom. Po želji lahko dodamo še bleščice. Za večjo obstojnost lahko kamenčke premažemo ali posprejamo z lakom.
MEDITACIJA V ČASU SPREMEMB