POLETNO OSVEŽILNO KOSILO
Lonček kuhaj
Četrtek je tu in mi ponovno kuhamo. Danes smo za vas pripravili testenine z lososom in bučkami ter puhaste piškote.
Sestavine in postopek najdete na facebook strani Večgenaracijskega centra morje Koper.
VEGANSKI CURRY s ČIČERIKO.
Tudi vas že malce mori, da ne morete iti na kakšno potovanje
sta nama pripravili video, kjer si lahko ogledate pripravo VEGANSKEGA CURRYja s ČIČERIKO.
LONČEK KUHAJ – Pohan krompir in pudingovo pecivo
DOMAČA GRANOLA: Zdrav in enostaven zajtrk
Za video kliknite na spodnji link:
https://www.facebook.com/centerMorje/videos/3687584761309946
LONČEK KUHAJ – krompir v paradižnikovi omaki + čokoladna…
– 700 g krompir
– 1 čebula
– 1-2 stroka česna
– 400 g paradižnikove mezge
– 35 – 40 g parmezana ali 1 paket naribanega sira
– sol poper
– oljčno olje
– bazilika
in tudi česen razrežemo na tanke lističe. Ponev primerno za pečico ali pekač naoljimo z 1 – 2 žlicami oljčnega olja. nanj polagamo kolobarja krompirja v obliki ,rozete. Občasno vtaknemo vmes kako rezino čebule in listič česna. Pečemo v segreti pečici pri 200 – 220 stopinjah 30 – 35 min. Nato prelijemo pretlačeni paradižnik (paradižnikovo mezgo), potresemo nariban sir in baziliko ter pečemo še 10 minut. Še toplo postrežemo, dodamo lahko samo solato ali pa kakršno koli drugo prilogo.
Lahko pa jo postrežemo kot samostojno jed.
– 4 jajca
– 150 g masla
– 1 žlica sladkorja
– 250 g smetane
– 500 g jedilne čokolade
LONČEK KUHAJ – zelenjavna rižota
– riž
– piščanja prsa
– 2 korenčka
– 1 čebula
– 1 strok česna
– 1 manjši brokoli
– 1 bučka
– koruza v konzervi
– grah v konzervi
– malo masla
– malo parmezana
– sol, poper, domača vegeta, rožmarin .
Medtem narežemo in nasekljamo vso ostalo zelenjavo.
LONČEK KUHAJ – Fižolova mineštra in cimetovi piškoti
FIŽOLOVKA
SESTAVINE:
– 500 g fižola
– 4 veliki krompirji
– 1 velik korenček
– 1/2 čebule
– 2 stoka česna
– 3 klobase
– 250 g pašte
Fižol damo namočiti čez noč. Naslednji dan ga kuhamo okoli 2 uri. Narežemo zelenjavo. Popražimo čebulo, česen in dodamo še korenček in krompir. Dolijemo vodo in kuhamo toliko časa, da je zelenjava mehka. Po želji lahko spasiramo fižol, krompir in korenček. Začinimo mineštro (sol, poper, mleta rdeča paprika). Dodamo še pašto in na koščke narezano klobaso.
CIMETOVI PIŠKOTI
Sestavine:
– 500 g moke
– 180 g sladkorja
– 250 g masla
– 3 jajca
– 1 pecilni prašek
– 1 vanilni sladkor
– cimet
Moki dodamo sladkor, pecilni prašek, vanilni sladkor in cimet. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo razžvrkljana jajca, okrog pa maslo. Omesimo testo in ga položimo v hladilnik. Testo razvaljamo na 3-4 mm debelo. Z modelčki izrežemo razne oblike piškotov. Pečemo približno od 5-8 minut na 180 stopinj.